12 lipca 2023 Udostępnij

Dlaczego twaróg jest nowym trendem w zdrowej żywności?

To, co stare, znów staje się nowe. W latach 80. twarożek był jedną z najpopularniejszych przekąsek wśród osób dbających o dietę i ćwiczących na siłowni. Okazuje się, że wiedzieli, co robią. Twarożek jest nowym trendem zdrowej żywności, który ogarnął cały naród z wielu powodów.

Co sprawia, że ten produkt mleczny jest tak doskonałym narzędziem dla tych, którzy chcą schudnąć i poprawić swoje wyniki na siłowni oraz ogólny stan zdrowia? Ma on wiele właściwości, które sprawiają, że jest to mądry wybór na talerz obiadowy. Oto pięć powodów, dla których twaróg jest nowym trendem w zdrowej żywności i jak dodać go do swojej diety już dziś.

1. Jest sfermentowany

Fermentacja to starożytna metoda konserwacji żywności, a nabiał był jednym z pierwszych produktów spożywczych przechowywanych w ten sposób, gdy handlarze wielbłądów przemierzali gorące pustynie. Co sprawia, że fermentacja jest tak zdrowa? Sprawdź te wspaniałe korzyści dla jelit i całego ciała:

  • Dodaje dobre bakterie do jelit - sfermentowana żywność staje się taka dzięki działaniu pożytecznych bakterii. Są to te same odmiany, które znajdują się w jelitach i służą jako konie robocze organizmu. Bakterie te zanikają wraz z upływem czasu, wiekiem, stosowaniem antybiotyków i alkoholu - spożywanie sfermentowanej żywności uzupełnia ich zapasy.
  • Wspomaga trawienie - do trawienia potrzebny jest zdrowy mikrobiom jelitowy lub kolonie tych pożytecznych bakterii.
  • Poprawia dostępność składników odżywczych - niektóre naturalne związki, takie jak kwas fitynowy, uniemożliwiają pełne wchłanianie składników odżywczych z niektórych pokarmów. Fermentacja rozkłada te związki, ułatwiając organizmowi dostęp do witamin i minerałów oraz ich wykorzystanie.

Kiedy fermentujesz produkty mleczne, takie jak twaróg, rozkładasz kwas mlekowy, ułatwiając ich trawienie osobom z nietolerancją laktozy. Dlatego niektórzy ludzie, którzy nie mogą pić mleka, nie mają większych problemów z serem lub jogurtem.

2. Dobre dla zdrowia kości

Do utrzymania zdrowych kości potrzebne jest odpowiednie spożycie wapnia. Staje się to coraz ważniejsze wraz z wiekiem, zwłaszcza wśród kobiet, ponieważ są one bardziej podatne na osteoporozę lub osłabienie struktury kości prowadzące do częstszych złamań. Produkty mleczne są jednym z najlepszych źródeł tego niezbędnego składnika odżywczego.

Jednak organizm nie może wykorzystywać wapnia bez witaminy D. Ten składnik odżywczy można uzyskać dzięki odpowiedniej ekspozycji na światło słoneczne, chociaż zimą nie ma go wystarczająco dużo powyżej 37 równoleżnika. W związku z tym należy ją uzupełniać z pożywienia. Produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym twaróg, zawierają pewną ilość tego składnika odżywczego. Twaróg jest wyjątkowy, ponieważ producenci mogą go wzbogacić, aby zwiększyć dawkę, co jest pomocne podczas najkrótszych miesięcy w roku.

3. Przyspiesza regenerację po treningu

Twarożek jest również bogatym źródłem witaminy B12 i selenu, dwóch składników odżywczych, które przyspieszają regenerację po treningu. Witamina B12 od dawna ma reputację zwiększającej poziom energii, pomocnej, gdy ciężka sesja ćwiczeń pozostawia cię wyczerpanym. Pomaga również zapobiegać niedokrwistości, która może powodować zmęczenie i osłabienie.

Selen jest niezbędnym minerałem pomagającym organizmowi w regeneracji po wolnych rodnikach wytwarzanych przez intensywne ćwiczenia lub inne czynniki stresogenne, takie jak infekcje. Co więcej, ma on również kluczowe znaczenie dla zdrowia mózgu, współpracując z cynkiem i magnezem w celu poprawy ogólnego nastroju - dzięki czemu z niecierpliwością czekasz na kolejną sesję pocenia się.

4. Jest niskokaloryczny i niskowęglowodanowy

Kiedy myślisz o niskokalorycznych produktach spożywczych, ser zazwyczaj nie znajduje się na liście. Wiele twardych serów ma ponad 100 kalorii na uncję. Dla porównania, pełne pół filiżanki twarogu zawiera tylko 110 kalorii, więc otrzymujesz o wiele bardziej sycący posiłek za swoje pieniądze.

Co więcej, 70% kalorii w twarogu pochodzi z białka. Zawiera tylko trzy gramy węglowodanów, dzięki czemu jest idealny dla osób stosujących keto lub inną dietę niskowęglowodanową.

Dodawanie twarogu do diety

Jak dodać twaróg do swojej diety? Wypróbuj te zabawne pomysły:

  • Jedz go w czystej postaci - możesz jeść twarożek prosto z pojemnika, chociaż możesz chcieć użyć miski, jeśli dzielisz się nim z innymi członkami rodziny.
  • Wymieszaj go z owocami - twarożek i owoce tworzą boską letnią sałatkę.
  • Koktajle: Użyj go zamiast mleka lub jogurtu.
  • Tosty i kanapki - kremowa konsystencja twarożku sprawia, że jest on doskonałym smarowidłem do tostów śniadaniowych z dżemem lub alternatywą dla majonezu w kanapkach i wrapach.
  • Parfait - wymieszaj twarożek z granolą, aby dodać więcej białka.
  • Lasagne - zastąp ricottę niskokalorycznym twarogiem.

Dlaczego twaróg jest nowym trendem w zdrowej żywności?

Dawno, dawno temu twarożek zajmował tron sławy wśród osób dbających o sylwetkę. Jego miejsce w słońcu powróciło. Twarożek to nowy trend zdrowej żywności, który ogarnia cały kraj.

Możesz czerpać korzyści z większej ilości tej superżywności w swojej diecie. Rozważ wszystkie powody, dla których warto jeść więcej twarogu i już dziś zacznij tworzyć kreatywne przepisy.

Magdalena Olszak

Redakcja mmozin.pl